24 Ağustos 2009 Pazartesi

Evrimde Kazananlar ve Kaybedenler...

Univeristy of California Los Angeles arastirmacialri ve bilim insanlari tarafindan gerceklestirilen yeni bir arastirma, Tuatara olarak bilinen timsahlar ve surungen kuzenleri yilanlar kaybedenler arasinda yer alirken memeliler, kuslarin bircok turu ve baliklar evrimin kazananlari ve kaybedenleri arasinda yer aldigini gosteriyor.
UCLA Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji profesorlerinden Michael Alfaro, "Bizim sonuclarimiz memelilerin ozel canlilar oldugunu isaret ediyor" dedi. Bu calisma aslinda 24 Temmuz'da Proceedings of the National Acedemy of Sciences (PNAS) dergisinde yayinlandi, buna gore yok olan turler kadar yeni turler ortaya cikiyor. Alfaro ve meslekdaslari, 47 onemli omurgali grubu fosilinden elde ettikleri DNA dizilimlerini analiz ettiler ve her grubunun tahmini yuksek ve dusuk seviyelerde"tur zenginligini" test etmek icin bilgisayar yolu ile bir hesaplama yaptilar. Boylece hangi grubun evrimsel cizgisinin kabul edilebilir oranlarda basarili oldugunu gorduler.
Evrimsel kazananlar arasinda cogunlukla modern kuslar (kanarya, kartal, papagan ve guvercinler.. gibi), memelilerin cogu ve baliklarin ozellikle mercan resiflerinde yasayan bir gurubu yer aliyor. Bununla birlikte, 250 milyon yildan beridir varolan ve sadece 23 farkli ture cesitlenmis olan timsahlar evrimsel olarak kaybedenler arasinda. Alfaro, bu turlerin beklenilenden 1000 kere daha yavas turlesme hizina sahip olduklarini soyluyor. Alfaro, "Bu canlilarin bu denli yasli olmalarina karsin tur cesitlilikleri cok az"  seklinde belirtti.
National Science Foundation tarafindan desteklenen projenin yoneticisi Alfaro, "Bizler biyocesitliligi etkileyen nedenleri anlamaya calisiyoruz. Calismamiz prehistorik ve guncel yokoluslarin oranlarini anlamak ve karsilatrimak icin bir sans yaratabilir" dedi.

Daha fazla bilgi icin: Naming Evolution's Winners And Losers 

2 yorum:

  1. Evrim'de kaybetmenin ve kazanmanin ne anlama geldigini aciklarsan daha anlasilir hale gelecek sanirim..
    Nihat

    YanıtlaSil
  2. Bu calismaya gore evrimde kazananlar degisen ortam kosullarina gore daha fazla adaptasyonu ve evrimsel degisimi yani turlesmeyi gereceklestirebilen canlilardir, bu nedenle tur sayisi fazla olan memeiler ve kuslar gibi takimlar basarili yorumlanmis. Timsah gibi mevcut sahip oldugu adaptasyonlari ile milyon yillar boyunca cok degisiklige ugramadan ve fazla turlesmeden hayatta kalan canlilar potansiyel degisecek ortam kosullarina hazirlili olmadiklarin yani cok ozellestiklerinden basarili olarak gorulmemektedir.

    YanıtlaSil

INSANIN EVRIMI-YORUM